woensdag 19 september 2007

Rodney Belfor oprichter en trainer thaiboksschool 'The Ultimate'!


Uitspraak leidt tot aanzet ‘The Ultimate'

thaiboksschool

20-09-2006 de Ware Tijd


‘The Ultimate' is sinds 7 februari de jongste thaiboksschool in Suriname. Rodney Belfor is de oprichter tevens trainer van de sportschool. De naam is ontleend aan de uitspraak ‘jij bent echt ‘the ultimate' tegen één van zijn leerlingen op de Graaf von Zinzendorfschool. "Ik zocht naar een naam en vond die toen geschikt."

door John Zaalman

Belfor (26), in het dagelijks leven leraar op de Graaf von Zinzendorfschool, is op 18-jarige leeftijd door Angelo Simson geïnteresseerd met de thaibokssport. Hij heeft altijd al van vechten gehouden, hoewel voetbal zijn lievelingssport is geweest. The Iron man zoals hij in zijn jonge actieve carrière werd genoemd, koos daadwerkelijk voor legaal vechten dan voor problemen op straat. Belfor sloot zich toen aan bij Sparimaka van Remi Burke. Omdat er niet echt wedstrijden waren en Angelo Simson zijn eigen school oprichtte, besloot hij onder andere samen met Anthony Nekrui en Edwin Graham de overstap naar Simson Gym te maken.

De sport begon te bloeien, Belfor kreeg fans, deed zowel nationaal als internationaal mee aan wedstrijden. Mooier nog: hij sleepte prijzen in de wacht. De ommekeer volgde echter in 2004 bij een gevecht in Trinidad, waar zijn schouder uit de kom schoot tegen een plaatselijke vechter. Omdat hij constant pijn had, besloot hij ermee te kappen. "Er was toch altijd een drang iets met deze sport te doen. Ik heb besloten om hetgeen dat ik al die jaren heb geleerd over te dragen aan de jeugd."

Oprichting
Zijn thaiboksschool werd na een pilotperiode van langer dan zes maanden een feit. ‘The Ultimate' is naar zijn zeggen de juiste naam voor zijn club, "omdat ik iemand ben die altijd tot het uiterste probeer te gaan. Ik probeer verder ook het uiterste uit mijn pupillen te halen." De uitspraak ‘je bent echt the ultimate' tegen een leerling, die een paar extreme dingen deed, is de werkelijke aanzet tot de naam geweest. "Dat bleef een beetje in me rondhangen en aangezien ik naar een naam zocht, vond ik die toen geschikt."

De trainer houdt zich op de maandag, donderdag en zaterdag tussen zes en acht uur ‘s avonds in de gymzaal van de Graaf von Zinzendorfschool bezig met zijn pupillen. De eerste maanden zijn naar zijn zeggen niet makkelijk geweest, omdat er helemaal geen materiaal was. Naderhand zouden er wel wat bokshandschoenen zijn aangeschaft. "Na ontvangst van bokspats als cadeau van ex-Simson Gym-vechter Ditrich Boldewijn vlotte het wel een beetje."

De oprichter van de nieuwe thaiboksclub in Suriname heeft voor sponsoring al bij verschillende bedrijven aangeklopt, maar heeft nog geen response gehad. "Maar we blijven proberen." Participanten vanaf dertien jaar is hij bezig onderricht te geven in deze tak van sport. Het inschrijfgeld is 10 Surinaamse dollar en de contributie is per maand 25 Surinaamse dollar.

Belfor begon met een groep van dertig man. De meesten waren volgens hem niet echt bekend met de sport. Nadat gemerkt werd dat het een beetje extreem was, is de groep geslonken naar vijftien man. De onderwijzer heeft wel een vaste kern van tien mensen op elke training. De ex-vechter is tevreden over de serieuze groep, waarin vier vechtsters zitten. "Van de vier dames zijn twee technisch goed. Ze moeten wel nog bijgeschaafd worden, maar ze doen hun best."


Ondersteuning
Qua ondersteuning heeft de ‘The Ultimate' oprichter niets te klagen. Die vindt hij onder andere in Michael Watson, onder-directeur Sportzaken. Listra Landbrug, die als penningmeester bij de club zit, heeft hij bereid gevonden te helpen met bepaalde zaken. Belfor krijgt zo af en toe ook bezoek van vechters van Simson Gym waarmee hij op nationaal en internationaal niveau in een team zat. "Ze helpen me soms ook trainingen verzorgen. Ik maak echt gebruik van externe krachten, omdat ik het alleen niet zou kunnen." Graham, Etiënne Thezalus, Reguillio Bodi en Dwight Augustus helpen hem zijn pupillen vormen.

De jonge maar bovenal bescheiden sporter ziet zijn school graag groeien en naam zowel nationaal als internationaal maken. "We moeten het van jonge pupillen hebben en ik denk dat ze wat kunnen bereiken. Hoe eerder je begint te sporten, hoe effectiever je zal zijn." Hij ziet vooral Andrew Howell (13) over enkele jaren aan top. "Howell is stevig en technisch. Ik zie het na een paar jaren echt wel zitten voor hem." Belfor heeft als streven om in 2007 al met zijn club aan wedstrijden mee te doen. "Ik wil aan tenminste één van de gala's meedoen. In september of december 2007 moeten tenminste al één of twee personen ready zijn om wat te kunnen doen." Met de nodige ondersteuning en inzet van zijn pupillen ziet hij zijn school in de toekomst ook gerespecteerd worden als Simson Gym, Boni Gym en Sparimaka.

Trainingsintensiteit
De twee uren per trainingsdag zijn volgens Belfor voldoende voor dit moment. Als de sfeer er is, trekt hij meestal een half uur langer door met de groep. "De groep is vrij enthousiast en heeft soms niet door dat het tijd is om te stoppen. De twee uren zijn voor dit moment genoeg. In de loop naar wedstrijden toe zal de intensiteit wel opgevoerd worden naar vier of vijf dagen in de week. Het moet dan wel kunnen, maar voor dit moment is het even opbouwen en bijschaven." Bij de oefeningen worden de pupillen meer het combineren van boksen en traptechnieken aangeleerd. "We zijn gaandeweg van plan een paar verrassingselementen in te bouwen en kijken hoe het zal uitpakken." Belfor is in oktober of November van plan te starten met een jeugdgroep om gratis te trainen. "Ik wil meer jeugdigen vanaf 6-7 jaar tot 13 jaar erbij betrekken om ze spelenderwijs een beetje zelfbeheersing op te brengen. Ik zal ze daarbij technieken aanleren conditioneel, fysiek, mentaal trainen, zodat ze toch een beetje nuttig bezig zijn met hun vrije tijd. Dat wil ik echt gewoon gratis doen in die leeftijdsklasse."

The Iron Man heeft de trainingsstage de vorige maand van voormalig K1-kampioen Ernesto Hoost in het Revalidatiecentrum voor een grote groep vechters van verschillende disciplines niet meegemaakt. Hoost, die in zijn korte vakantieperiode in Suriname vertoefde, heeft de deelnemers vechttechnieken en tactieken bijgebracht. "Ik heb dat jammer genoeg niet meegemaakt, maar ik heb eerder als actieve vechter wel trainingen met hem kunnen beleven bij Simson Gym", aldus Belfor.

(Bron: http://www.dwtonline.com/)

Geen opmerkingen:

Thaiboksschool 'The Ultimate' in Paramaribo, is in februari 2006 opgericht door Rodney Belfor ('Iron'). Getraind wordt te Wi kon Tren. Via deze site houdt Rodney u op de hoogte van prestaties van zijn leerlingen en van ander nieuws!

Wie meer over thaiboksen wil weten of wanneer trainingen worden gegeven bij The Ultimate en/of de school van Belfor wil sponsoren kan contact met hem opnemen via telefoonnummer +00 597 8571052.