woensdag 20 juni 2007

Wereldomroep besteedt aandacht aan Ilonka Elmont en Martial Arts Event 21 juli


Heropvoeden met rake klappen

29-05-2007 Wereldomroep


"Elk titelgevecht is een hoogtepunt", staat op de CV van Ilonka Elmont. De zevenvoudig wereldkampioene Thaiboksen slaat haar vleugels uit in Suriname. Op 21 juli wordt in de Anthony Nesty Sporthal een zogeheten Martial Arts Event georganiseerd met Free Fight, worstelen, karate en natuurlijk Thaiboksen.

Een nogal heftig en gewelddadig knokavondje, lijkt het, maar Ilonka ziet dat anders. Want achter dit evenement staat de 'Be Innovative Foundation', een organisatie die jongeren via de vechtsport een kans op een betere toekomst wil bieden. Na positieve ervaringen in Nederland, nu dus ook in Suriname.

"Ik speelde al jaren met het dat idee dat ik iets terug wilde doen voor de Surinaamse samenleving, maar wist niet hoe", legt de bokskampioene uit. "Ik heb in Nederland een aantal projecten met gedetineerde jongeren gedaan en daar is dit concept uit geboren."Onder de naam 'Enriching Suriname' hielp Elmont een zogenaamd Community Development project op poten zetten. In de bestaande sportzalen in de wijken proberen ze "de kleine man en de jongeren te bereiken, die op zoek zijn naar aandacht - positief of negatief. Vóór het de verkeerde kant op gaat willen we ze bereiken en aansturen," hoopt Elmont. Daarbij worden ook de trainers ter plekke bijgeschoold om hun pupillen bij zich te houden.

Agressief
Keiharde vechtsport - het lijkt in eerste instantie agressie aan te wakkeren, maar het tegendeel is het geval. Elmont heeft zelf ervaren hoe verslavend sport werkt: het feit dat je er in groeit maakt dat je nog beter wilt worden. En de twee belangrijkste voorwaarden daarvoor? "Discipline en optimale toewijding", volgens de bokskampioene. "Vechters zijn erg toegewijd aan hun sport, willen het fijne ervan weten, gezamenlijk trainen en op voeding letten. Ze raken gedisciplineerd en hebben een goal - dat is ontzettend belangrijk. Daarom maakt het ze juist minder agressief."

Voor Elmont is het een unieke kans dat het project wordt gekoppeld aan het Martial Arts Event. "Het is een internationaal evenement waar je twee elementen terug ziet: de verbroedering door het sportieve element, plus de fondsenwerving. De opbrengsten daarvan kunnen in werking worden gesteld via het Community Development project."

(Bron: http://surinaams.caribiana.nl)
(Bron foto: Wereldomroep)

Geen opmerkingen:

Thaiboksschool 'The Ultimate' in Paramaribo, is in februari 2006 opgericht door Rodney Belfor ('Iron'). Getraind wordt te Wi kon Tren. Via deze site houdt Rodney u op de hoogte van prestaties van zijn leerlingen en van ander nieuws!

Wie meer over thaiboksen wil weten of wanneer trainingen worden gegeven bij The Ultimate en/of de school van Belfor wil sponsoren kan contact met hem opnemen via telefoonnummer +00 597 8571052.